Hovdala slott

Finjasjöleden

Leden runt Finjasjön är en enklare vandring i låglänt terräng med många landskapsvyer och bitvis nära bebyggelse. I norr går du längs unika Alslingan genom alsumpskog, även kallat "Europas regnskog".

Vandring genom alsumpskogen längs Alslingan en höstdag.

Vandra längs Alslingan och Skåneleden och upptäck den artrika alsumpskogen. Foto: Mickael Tannus

Ledens längd

20 kilometer (heldag). Följ rosa ledmarkering.

Terräng och underlag

Finjasjöleden följer stigar och mindre vägar, ibland genom bebyggelse och mestadels genom låglänt och lättvandrad terräng. Stättor förekommer. En del av leden består av spång (1,6 kilometer).

Start och mål

Vid Björkviken, Mölleröd eller Guldkusten kan du enkelt parkera och det finns eldstad, rastbord och toalett (vid Guldkusten finns ingen toalett).

Du kan också börja vid Hässleholmsgården där det finns toalett, dricksvatten och duschmöjligheter. Från Hässleholmsgården är det cirka 5 kilometer till Mölleröd och cirka 3 kilometer till Sjörröd.

Tillgänglighet

Finjasjöleden är inte tillgänglighetsanpassad, men innehåller partier på relativt slät mark. Grusvägarna mellan Guldkusten och Hovdala slott samt cykelbanan längs Björkviken till Sjörröd (parallellt med markerad led) är exempel på sträckor som är framkomliga för barnvagn, rullstol eller permobil.

Se och göra längs leden

Mycket sevärt norr om Finjasjön

Finjasjöleden passerar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och går emellanåt nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum. En varm sommardag finns ett par badplatser att välja på för ett svalkande dopp.

I nordvästra och norra delen av leden möter du "Europas regnskog" vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och den arkitektritade fågelplattformen Slingra dig. Rasta vid den slingrande spången och grillplatsen här invid åkanten. Med kikarens hjälp kan du se några av de vadarfåglar och andra arter som trivs här, såsom t.ex. storspov, enkelbeckasin, rödbena och tofsvipa. Gör en avstickare till Mölleröds slottsruin med nyligen restaurerad vallgrav.

Stanna över natten i annorlunda vindskydd

Vill du ha en riktig friluftsupplevelse så rekommenderas en natt i ett av Hovdalas unika och arkitektritade vindskydd. Cirka 600 meter från leden invid Hovdala Trädhus hittar du lägerplatsen med en hänförande utsikt över Finjasjön och hedlandskapet.

Missa inte

Områdets medeltida stolthet

Gör en avstickare till Hovdala slott och ta del av slottets 500-åriga historia med en guidad tur eller annat spännande ur programmet som erbjuds under sommarsäsongen. Park och trädgård är öppna året runt.

Du når slottet genom att följa grusvägarna och alternativen nedan:

  • Från Guldkusten: följ I Posta-Nillas spår (röd markering) eller Hovdalaleden (orange markering).
  • Från Solhem: följ Hovdalaleden (orange markering) eller Höjdarnas höjdarled (blå markering).
En tjej går i parken till Hovdala slott.

Gör ett besök på Hovdala slott där park och trädgård är öppna året runt. Foto: Carina J Lindholm

Ledstatus - innan du beger dig ut

Här kan du läsa mer om det finns något du ska tänka på när du vandrar på Hovdala naturområde. Hittar du något som är trasigt eller fel ute i fält får du gärna göra en felanmälan.

Den fantastiska allemansrätten

Naturen tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers.

Tack vare allemansrätten i Sverige kan du röra dig fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Allemansrätten är en unik möjlighet och beskriver hur vi tar hänsyn till djur, växter, markägare och andra människor som också vill vara utomhus och njuta av naturen. Det är lätt att göra allemansrätt!

Läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Kalasa rätt utomhus

Hipp hurra för måltider och picknick utomhus. Du gör rätt när du plockar upp matrester och skräp och lämnar utan spår. Ta en påse med dig så blir det enkelt att ta tillbaka skräp med hem om det är fullt i närmaste soptunna. Matrester i naturen kan bidra till att sprida sjukdomar bland både djur och människor.

Läs mer om hur du kan minimera risken att sprida Afrikansk svinpest i naturen

Lederna runt Finjasjön framkomliga igen via en omdragning österut

På grund vårens höga vattenflöden behöver bron över Sötekärrsbäcken (söder om Sjörröd) lagas. Här har vi tillfälligt dragit om lederna en bit österut mot cykelbanan så att du ändå kan komma fram. Du följer enkelt markeringarna ute i fält.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: