Hovdala slott

Höjdarnas höjdarled

Utmed Höjdarnas höjdarled bjuds du på många fina utsiktsplatser och sköna landskapsvyer i det karaktäristiska åslandskapet. Var beredd på pulshöjande träning med gott om platser att njuta av som belöning när du tagit dig uppför backarna.

Fikaplats i vinterskrud med utsikt över Hovdala slott

Även vintertid kan du njuta av rastplatsen "Dansbanan" med fin utsikt. Foto: Jan-Erik Rosenqvist

Ledens längd

22 kilometer - östra delen är 13 kilometer och den västra 9 kilometer. Leden i sin helhet är en heldagsvandring. Dellederna tar cirka 3-4 timmar vardera. Följ blå ledmarkering.

Terräng och underlag

Längs Höjdarnas höjdarled bjuds du på kuperad terräng med vackra utsikter från åsarna i öst och väst, där du med fördel förlägger dina fikapauser. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Stättor förekommer.

Start och mål

Östra delen: Från Boketorp börjar du gå söderut igenom den gamla hantverksbyn Broslätt.
Västra delen: Från Boketorp går du genom slottets park och trädgård och fortsätter norrut mot Finjasjön och Guldkusten.

Tillgänglighet

Höjdarnas höjdarled är inte tillgänglighetsanpassad, men innehåller partier på relativt slät mark. Grusvägarna mellan Guldkusten och Hovdala slott kan anses vara framkomliga för barnvagn, rullstol eller permobil.

Se och göra längs leden

Kulturbygd med militära inslag

Östra delen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter upp längs ravinen i en pulshöjande backe till Hammarmölledamm. Vid bron forsar vattnet med en fallhöjd på 24 meter och här har det en gång i tiden funnits såväl en sågmölla som mjölmölla.

Över stock och sten, rötter och lite sluttande underlag ner mot vattenbrynet tar du dig till ett brantare parti sydost om dammen. Här finns sköna gläntor för en fikapaus. Här och var finns håligheter i marken efter de skyttevärn som militären använde i skogarna då området var övningsfält. Du kommer ner till Brönnestadsån som ringlar sig makligt fram genom landskapet och för dig vidare till den lilla byn Brönnestad.

På väg uppför Göingeåsen passerar du Posta-Nillas stuga, som är flyttad hit från sin ursprungsplats. Posta-Nilla var postbudet som under många år vandrade med posten mellan Hovdala slott och närmaste poststationen i Kristianstad. Du passerar också det idag plomberade Bergrummet som under Kalla kriget fungerade som luftförsvarscentral.

Naturreservat Göingeåsen domineras av ädellövskog med ek, bok och avenbok. Här finns flera fina utsiktspunkter och vid lägerplatsen har du skönt västerläge med möjligheter till fin kvällssol. Här finns vindskydd, torrtoalett och grillplats.

Strax går det neråt igen och på vägen mot slottet passerar du genom Tormestorps by innan du når Äspehöjden med ett vidsträckt och vackert hedlandskap.

Övernatta i unika vindskydd

Västra delen av Höjdarnas höjdarled börjar vid Hovdala slotts borggård och orangeri. Efter en dryg kilometer kommer du till Guldkusten och en promenad längs sjökanten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna och urskogsmiljön vid Dalleröds klack. Vid Trädhuset hittar du lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med de tre arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja. Här kan du boka dig en övernattningsplats för natten.

Genom fårhagar och vidsträckta betesmarker kommer du så småningom till sista delen av leden invid resterna av möllan Tullkvarn och det forsande bäckvattnet nedströms till utsiktsbron och vidare till Boketorp som en gång var bostad åt slottets änkor.

Missa inte

Ta en "svängom" på dansbanan

Innan du kommer fram till Tullkvarn måste du ta avstickaren upp mot plattformen på bergknallen som vi kallar "Dansbanan". Namnet kom sig av vandrare som använde plattformen till just en "svängom" innan rastbordet sattes hit. Men du kan ju kombinera. Här är en lugn och fridfull plats för att också sitta och njuta! Du får en annorlunda vy över takåsarna på slottsbyggnaderna härifrån med tjusiga Äspehöjden som brer ut sig. Kanske finns det någon matbit kvar att avnjuta här på sista rastplatsen innan slutmålet Boketorp? Eller första fikaplatsen om du går andra hållet!

Brönnestads kyrka

En bit ifrån ledens södra delar hittar du Brönnestads kyrka med lokal kulturhistoria där bland andra Jens Mikkelsen är begravd. Danske Jens förärades Hovdala slott, och blev adlad med namnet Ehrenborg, för att ha hjälpt svenskarna under 1600-talet då landet låg i krig med Danmark.

Ledstatus - innan du beger dig ut

Här kan du läsa mer om det finns något du ska tänka på när du vandrar på Hovdala naturområde. Hittar du något som är trasigt eller fel ute i fält får du gärna göra en felanmälan.

Den fantastiska allemansrätten

Naturen tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers.

Tack vare allemansrätten i Sverige kan du röra dig fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Allemansrätten är en unik möjlighet och beskriver hur vi tar hänsyn till djur, växter, markägare och andra människor som också vill vara utomhus och njuta av naturen. Det är lätt att göra allemansrätt!

Läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Kalasa rätt utomhus

Hipp hurra för måltider och picknick utomhus. Du gör rätt när du plockar upp matrester och skräp och lämnar utan spår. Ta en påse med dig så blir det enkelt att ta tillbaka skräp med hem om det är fullt i närmaste soptunna. Matrester i naturen kan bidra till att sprida sjukdomar bland både djur och människor.

Läs mer om hur du kan minimera risken att sprida Afrikansk svinpest i naturen

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: