Hovdala slott

I Post-Nillas spår

Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden Hässleholm ut till Hovdala slott där du möts av natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader och platser som haft betydelse genom områdets historia.

Ett gäng vandrare går över bron med Hovdala slotts byggnader i bakgrunden.

Hovdala slott ligger som ett nav i mitten av vandringscentrum. Foto: Johan Funke

Ledens längd

26 kilometer - både den östra och den västra delen är 13 kilometer vardera. Leden i sin helhet är en heldagsvandring. Dellederna tar cirka 4-5 timmar vardera. Följ röd ledmarkering.

Terräng och underlag

Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen, till en början på lättvandrade vägar och stigar.

Den östra delen blir pulshöjande efter Magle våtmark då du går på väg eller stig längs Göingeåsens sluttningar. Västra delen går inte i lika kuperad terräng, men på ojämnt underlag i hagmarksterräng och skog samt på mindre vägar och stigar. Stättor förekommer.

Start och mål

Fördelen med I Posta-Nillas spår är att du kan åka med tåget till Centralstationen i Hässleholm, snöra på vandringskängorna och börja gå direkt när du kommer fram. Det finns ledmarkeringar på båda sidor av stationsområdet genom centrala delarna av staden där du har flera övernattningsmöjligheter, butiker och matställen.

Väljer du att starta vid Hovdala slott och Boketorp kan du förslagsvis övernatta i det fria efter en hel dags vandring till staden och tillbaka.

Vid Hässleholmsgården, bara ett par kilometer från staden utmed ledens västra del, kan du parkera din bil, använda dusch- och omklädningsmöjligheterna på motionscentralen och nyttja grillplatsen. Här finns ett vandrarhem om du föredrar en bekväm säng för natten.

Tillgänglighet

I Posta-Nillas spår är inte tillgänglighetsanpassad, men innehåller partier på relativt slät mark. Till exempel går leden både öster- och västerut från centrum av Hässleholm nära bebyggelse på cykelbanor och grusvägar som är framkomliga för barnvagn, rullstol eller permobil.

Området vid Magle våtmark är populärt för vardagsflanörer där du kan se en mängd olika fågelarter. Här går ett virrvarr av grusvägar på plant underlag.

Se och göra längs leden

Vem var Posta-Nilla?

Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia. Hässleholm grundades 1914, men stadens historia började på 1860-talet som en järnvägsknut längs södra stambanan, med bara några få hus på en ljunghed.

Nilla Jönsdotter, även kallad ”Post-Nilla”, arbetade vid Hovdala slott under cirka 50 års tid, från 1850-talet och framåt. Hon gick med posten 4 mil till Kristianstad och tillbaka hem nästa dag. Två gånger i veckan. Man uppskattar att hon under årens lopp gick drygt fyra gånger jordens omkrets vilket motsvarar ungefär 17.856 mil!

Bakom Boketorps byggnader upp mot resterna av Tullkvarn kan man se var Posta-Nillas stuga stått en gång i tiden. Byggnaden är flyttad och ligger utmed Höjdarnas höjdarleds östra led, upp mot det så kallade Bergrummet.

Blommor, fåglar och vattenspeglar

På stigar och mindre vägar vandrar du till Magle våtmark som är ett eldorado för fågelskådare, blomsterälskare och flanörer. Våtmarken byggdes med syfte att minska tillförseln av kväve och fosfor till Finjasjön men har med sina fina vattenspeglar blivit ett omtyckt rekreationsområde.

Uppför backarna på Göingeåsen kommer du strax till Trolldammarna - en vacker plats för dagens första fika. Längs åsen bjuds du på en del uppförslut men i gengäld får du på ett flertal platser en härlig utsikt över Hovdalafältet och Finjasjön innan du når Hovdala slott.

Övernatta i annorlunda vindskydd

På väg tillbaka till staden längs västra leden, går du förbi platsen där Post-Nilla en gång bodde, strax innan vattenfallet vid Tullkvarn. Mot Hovdala Trädhus vandrar du i blommande hagmarkslandskap, ofta med betande kor och får. Vid lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" får du fin utsikt över Finjasjön och delar av naturområdet. Här finns Birk, Birka och Ronja - tre unika och arkitektritade vindskydd där du kan tillbringa natten i rofylld miljö. Glöm inte att förboka din sängplats!

Härifrån går du sedan genom vitsippsskogar nära Finjasjön norrut mot Hässleholmsgården, som har anor från medeltiden och som har gett staden sitt namn.

Ledstatus - innan du beger dig ut

Här kan du läsa mer om det finns något du ska tänka på när du vandrar på Hovdala naturområde. Hittar du något som är trasigt eller fel ute i fält får du gärna göra en felanmälan.

Den fantastiska allemansrätten

Naturen tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers.

Tack vare allemansrätten i Sverige kan du röra dig fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Allemansrätten är en unik möjlighet och beskriver hur vi tar hänsyn till djur, växter, markägare och andra människor som också vill vara utomhus och njuta av naturen. Det är lätt att göra allemansrätt!

Läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Kalasa rätt utomhus

Hipp hurra för måltider och picknick utomhus. Du gör rätt när du plockar upp matrester och skräp och lämnar utan spår. Ta en påse med dig så blir det enkelt att ta tillbaka skräp med hem om det är fullt i närmaste soptunna. Matrester i naturen kan bidra till att sprida sjukdomar bland både djur och människor.

Läs mer om hur du kan minimera risken att sprida Afrikansk svinpest i naturen

Lederna runt Finjasjön framkomliga igen via en omdragning österut

På grund vårens höga vattenflöden behöver bron över Sötekärrsbäcken (söder om Sjörröd) lagas. Här har vi tillfälligt dragit om lederna en bit österut mot cykelbanan så att du ändå kan komma fram. Du följer enkelt markeringarna ute i fält.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: