Hovdala slott

Jakten på Gullspira

Namnet på leden för tankarna till fabeln om getkillingen som rymde och gick på upptäcktsfärd. Hon kom vilse men hittade hem till slut, många upplevelser rikare. Följ Gullspiras väg längs slingriga stigar genom blåbärsris, myrar och mossar, i vildare natur med dunkla skogar och vidsträckta slätter.

En drönarbild av två personer som ligger på en plattform mitt ute på mossen.

Hitta lugnet och koppla av på yogaplatsen på mossen utmed Gullspira-leden. Foto: LWImages

Ledens längd

21 kilometer - östra delen är 9 kilometer och den västra 12 kilometer. Leden sin helhet är en heldagsvandring. Dellederna tar cirka 3-4 timmar vardera. Följ vit ledmarkering.

Terräng och underlag

Du som vandrar i geten Gullspiras skogar kommer tillbaka hem med nya intryck. Du kliver ut i en spännande naturskog med mindre stigar och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med orörd natur och kuperad terräng. Så var beredd på fin pulshöjande träning emellanåt. Stättor förekommer.

Start och mål

Östra delen: Från Boketorp går du söderut längs den gamla hantverksbyn Broslätt.

Västra delen: Från Boketorp går du en kort sträcka norrut mot slottet men efter första bron vid ridbanan viker du av till vänster. Fortsätt uppför backarna i riktning mot Trädhuset.

Tillgänglighet

Jakten på Gullspira är inte tillgänglighetsanpassad.

Se och göra längs leden

Slinga med rik kulturhistoria

Längs östra delen passerar du först hantverksbyn Broslätt där människor bodde som på olika sätt hörde till slottets verksamhet. Du kommer sedan till vackra Skogdamm och historiskt intressanta Biblioteksruinen. På bergsknallen ovanför Hammarmölledamm passar det utmärkt med en fikapaus. Stigen fortsätter förbi bäckravinen vid Hennes Nåds hälsobringande källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över hedlandskapet från Äspehöjden.

Yoga på mossen

Västra leden börjar med högre höjder och fina panoramautsikter vid såväl Hovdala Trädhus som Dalleröds klack. I fjärran anar du kanske en havsörn? På lägerplatsen invid Nordens största trädhus (för inomhusbruk) hittar du tre arkitektritade, bokningsbara vindskydd. Passa på att kombinera din vandring med en annorlunda övernattning här.

Håll utkik efter vulkanresterna i markerna väster om Trädhuset. Vid Mossen kommer du ut på en spång i våta partier, som förutan spången hade varit otillgängligt för vandrare. Bänkarna på yogaplatsen inbjuder till en stunds skön meditation eller en fikastund i lugn och tystnad bland tuvull och ängsull som vajar svagt i vinden.

Längs vägen tillbaka mot forsande bäcken vid Tullkvarn och slottet kanske du får se en skymt av självaste "Skogens konung”?

Missa inte

En plats med mullrande och glödande vulkaner

Inte kan man väl ana att Skåne och området här (och även runt Häglinge söder om Hässleholm) för ett par hundra miljoner år sedan var en plats för stora spänningar i jordskorpan. Glödande lava trängde upp där marken var som svagast och vulkanresterna ser vi idag i kantiga svarta lavarester och pelare av sten. De kallas basaltkupper och kan ses vid flera platser längs Gullspiraleden. Håll utkik i hagmarkerna väster om Trädhuset.

Ledstatus - innan du beger dig ut

Här kan du läsa mer om det finns något du ska tänka på när du vandrar på Hovdala naturområde. Hittar du något som är trasigt eller fel ute i fält får du gärna göra en felanmälan.

Den fantastiska allemansrätten

Naturen tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers.

Tack vare allemansrätten i Sverige kan du röra dig fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Allemansrätten är en unik möjlighet och beskriver hur vi tar hänsyn till djur, växter, markägare och andra människor som också vill vara utomhus och njuta av naturen. Det är lätt att göra allemansrätt!

Läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Kalasa rätt utomhus

Hipp hurra för måltider och picknick utomhus. Du gör rätt när du plockar upp matrester och skräp och lämnar utan spår. Ta en påse med dig så blir det enkelt att ta tillbaka skräp med hem om det är fullt i närmaste soptunna. Matrester i naturen kan bidra till att sprida sjukdomar bland både djur och människor.

Läs mer om hur du kan minimera risken att sprida Afrikansk svinpest i naturen

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: