Hässleholms kommun

Stödfamilj LSS barn och ungdom

Omsorgsförvaltningen, Funktionsnedsättning stöd och service, Stödfamilj

Vi söker vardagshjältar!

Vill du göra en insats för någon annan? Har du och din familj tid och plats att ta emot ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning i ert hem från ett par till några dygn i månaden? Bli stödfamilj!

Om uppdraget

Att vara stödfamilj innebär att man ger en annan familj avlastning ett visst antal dygn i månaden genom att ta emot deras barn eller ungdom i sitt eget hem. Hemma hos stödfamiljen brukar barnet/ungdomen göra vardagliga saker tillsammans med dig, din familj och era vänner. Samtidigt övar sig barnet/ungdomen på sociala situationer, får miljöombyte och ett större socialt kontaktnät. Det är viktigt att man har tid, intresse och utrymme för ett barn eller en ungdom, att man tycker om andra människor och att ens egna livssituation är stabil.

Då vi bland annat matchar stödfamilj med barnet/ungdomen efter gemensamma intressen ser vi gärna att du skriver i ditt personliga brev vad du och din familj tycker om att göra på er fritid. Du kan också med fördel beskriva din livssituation i övrigt, din boende- och familjesituation, om du har vänner du brukar umgås med, om det finns husdjur och så vidare. Vi försöker matcha stödfamilj med barn/ungdom som vi tror kommer att trivas och fungera bra tillsammans. Erfarenhet eller utbildning krävs vanligen inte, men är detta något du har med dig kan det vara en fördel. Berätta gärna i ditt brev varför du är intresserad av att bli stödfamilj.

De barn och ungdomar som har möjlighet att ha stödfamilj är upp till 21 år och har någon form av fysiska, intellektuella, neuropsykiatriska och/eller psykiska funktionsnedsättningar eller sociala svårigheter. Stödfamilj är en insats barnet/ungdomen beviljats enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL). Stödfamiljen får ersättning per dygn när barnet/ungdomen vistas hos dem, i form av arvode (skattepliktigt) samt omkostnadsersättning som ska täcka för mat och andra utgifter (ej skattepliktigt). Ersättningen räknas ut efter barnets/ungdomens ålder. 

Övrigt

För att kunna ingå avtal om uppdrag som stödfamilj behöver du vara myndig.

Samtliga myndiga medlemmar i hushållet ska uppvisa utdrag ur polisens belastningsregister, arbete med barn med funktionsnedsättning, innan uppdrag påbörjas. E-tjänst eller blankett för detta ändamål finns på polisens hemsida.

Du ska dela värderingar och förhållningssätt som beskrivs i vår medarbetar- och ledarpolicy:

Vår medarbetar- och ledarpolicy | Hässleholms kommun (hassleholm.se)

Om ditt personliga brev ser intressant ut utifrån uppdrag som stödfamilj kommer du bli kontaktad.

Om oss

Omsorgsförvaltningens uppdrag är att ge omsorg, stöd och vård till äldre personer, till personer med funktionsnedsättning och till personer som behöver hemsjukvård. Förvaltningen har cirka 1700 tillsvidareanställda medarbetare och omsätter drygt en miljard kronor. Omsorgsförvaltningen är indelad i fyra verksamhetsområden; ordinärt boende, särskilt boende, funktionsnedsättning stöd och service samt resurs. I förvaltningen finns också myndighetsenheten och en stab med viktiga stödfunktioner som HR, ekonomi och IT. Vi är stolta över våra medarbetare och arbetar efter vår vision ”Hässleholms kommun erbjuder Sveriges bästa vård och omsorg utförd av de stoltaste medarbetarna”.

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av nyfikenhet och utveckling. Våra medarbetare skapar kvalité som syns, visar respekt för individen och sätter medborgaren i fokus.

Välkommen att bli en av oss!

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Deltid
Lön: Arvode/omkostnadsersättning
Tillträde: Vid behov

Ansökan

Ansök här

Ansök senast

Sista ansökningsdag: 2024-10-31

Referensnummer

2024/287

Kontaktperson(er)

  • Moa Lennartsson, 0451-267456

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: