Visit Hässleholm

Naturupplevelser med en twist

Hässleholms kommun är en självklar destination för naturälskare. Naturen är en av våra största tillgångar och eftersom vi är den största kommunen i Skåne sett till landytan så har vi mycket att erbjuda när det kommer till naturupplevelser. Här får du tips på några unika naturupplevelser.

Nordens största trädhus

Trädhuset Hovdala. En gångväg i trä som går över marken.

En unik byggnad med fantastisk utsikt. Foto: Helen Clargården

I backarna ovanför Finjasjön, söder om Hässleholm, ligger Nordens största trädhus för året-runt-verksamhet. Den storslagna byggnaden ligger ca 2,5 km från Hovdala slott och om du vill kan du promenera dit från slottet. Följ ledmarkeringarna för Hovdalaleden/I Jakten på Gullspira väst (orange och vita ledmarkeringar).

Aktören Treehouse Hovdala bedriver restaurang-och konferensverksamhet i byggnaden. Fredag till söndag kan du förboka en avsmakningsmeny med mat lagad från grunden, med fokus på lokala och ekologiska råvaror i säsong. Här erbjuds även kreativa möten i en magisk miljö. Om du bokar ett bord här får du uppleva den fantastiska utsikten över Guldkusten, Finjasjön och Hovdala naturområdet.

Observera att du måste boka bord i restaurangen om du vill se utsikten från trädhuset. Vill du hellre så går det bra att njuta av utsikten från markplan och området runt huset. Här hittar du även The Ground, som erbjuder streetfoodfeeling i skogen, under säsong.

Äventyr i trädtopparna

En kvinna som går hinderbana uppe i träden.

Utmana dig själv och dina vänner uppe bland trädtopparna. Foto: Simon Forsberg

Hos MultiLeveL Ziplines & Klätterpark i Sandåkra finns flera långa och snabba Ziplines, varierande klätterträd och höghöjdsbanor i unik natur. Med hastigheter uppåt 50-60 kilometer per timme susar man genom skogar, över bäckar och betesmarker i en fantastisk natur.

En annorlunda övernattning

Runda vindskydd på Hovdala med väggar klädda i björkstammar.

Övernatta i de unika vindskydden på Hovdala. Foto: Ingmar Kristiansson

På Hovdala naturområde kan du övernatta på lägerplatsen "Mellan skymning och gryning". Här hittar du de tre unika arkitektritade vindskydden; Birk, Birka och Ronja.

Birk, Birka och Ronja måste förbokas.

Skogsbad och smakvandringar

Kvinna som ligger och vilar på ett liggunderlag mitt ute i skogen

Återhämtning i skogen. Foto: Marianne Larsson @kallarbacken

Att bada skogsbad innebär att göra ingenting och att öppna sina sinnen i skogen. En unik upplevelse för den som vill testa något annorlunda eller är i behov av återhämtning och avkoppling. Källarbacken AB erbjuder både guidade skogsbad och smakvandringar med inslag av skogsbad.

En unik fågelplattform

En bild ovanifrån på fågelplattformen Slinga Dig. Tre personer grillar i hålet på öglan som plattformen bildar när den svänger.

Slingra dig är en unik fågelplattform. Foto: LW images

Fågelplattformen Slingra Dig är en arkitektritad spång som leder ut till en observationsplattform i norra kanten av Finjasjön vid Almaåns utlopp. Här får du en utmärkt överblick av strandängarna i viken och kan studera fågellivet på närhåll.

Plattformen nås via Mölleröds kungsgård och det är en promenad på 400m från parkeringen ut till strandängen.

En av Skånes märkligaste byggnader

Ett ungt par som går mot Biblioteksruinen på hösten. Ruinen består av några stenpelare.

Biblioteksruinen som blev Stjärnkikareplatsen. Foto: Jonatan Månsson

Biblioteksruinen som blev Sjärnkikareplatsen är en åttakantig byggnad som ligger vackert inne i bokskogen i närheten av Hovdala Slott. Bygganden påbörjades av Mikael Ehrenborg på Hovdala Slott någon gång under andra hälften av 1700-talet men hann aldrig färdigställas innan hans död.

Mikael Ehrenborg fascinerades av upplysningstidens vetenskapliga framsteg. Från sin militära tjänstgöring i Europa hade han med sig unik boksamling om universum, matematik, vetenskaplig metodik, humanism och juridik. Förmodligen har denna boksamling gett upphov till myten att det var ett bibliotek han skulle bygga.

Nyare upptäckter och historiska fakta tyder på att det snarare var ett observatorium. I Mikaels bouppteckning nämns teleskop och matematisk utrustning. Bland hans böcker finns det mängder med litteratur om optik, teleskop, planeter och kosmos och på 1770-talet blev han medlem i det Physiografiska sällskapet i Lund, Skånes motsvarighet till Kungliga Vetenskapsakademien.

Det går en körbar grusväg fram till ruinen och väl på plats finns en informationsskylt där du kan läsa mer om denna märkliga byggnad.

Explore Outdoor Hässleholm

Vill du ha flera tips på utomhusupplevelser? Outdoor Hässleholm erbjuder tillsammans med flera aktörer olika paket som riktar sig till naturälskare, nya som erfarana.

Outdoor Hässleholm är en ekonomisk förening som sen 2021 jobbar med att profilera och utveckla Hässleholms kommun med omnejd som en utomhusdestination.

Uppdaterad:

Service för dig