Hässleholms kommun

10 tips för små och stora barn

I Hässleholms kommun finns fantastiska möjligheter till friluftsliv och utomhusaktiviteter. De står öppna året runt och det bästa är att de är helt gratis! I Hässleholm är det enkelt att må bra, naturen här är nära! Vi ger dig tipsen på barnens sommaraktiviteter! Välkommen ut!

Två barn sitter i skogen och studerar en lupp

Ta dig ut i naturen med familjen i sommar! Det finns massor att upptäcka! Foto: Johan Funke

1. Testa en ny badsjö

I Hässleholms kommun har vi lyckan att ha nära till många badsjöar. Vid tretton av dem finns kommunala badplatser. I länken nedan finns en lista - kanske du hittar en ny favorit? Ta badväskan på cykeln så bidrar du till miljön och både hjärta och muskler får välbehövlig träning!

I Vinslöv finns kommunens enda friluftsbad - populära Frillan - med stora gräsytor för picknick. I kiosken kan du handla kalla drycker, glass och godsaker. Här betalar du dock en entréavgift.

Bada i sjö

Vinslövs friluftsbad

En pojke kastar sig ut från hopptornet ut i sjön

Hopp i det blå från hopptornet vid Lursjön i Hästveda. Foto: Am-tryck.se

2. Låna en upptäckarsäck

I butiken på Hovdala slott kan du låna saker som hela familjen kan ha glädje av under en dag i naturen. Fyll säcken med kikare, lupp, picknickfilt, någon bok om skalbaggar eller blommor, picknickfilt med mera och gå på upptäcktsfärd.

I skogarna runt slottet finns det många fina platser att besöka och även grusvägar lämpliga för barnvagn. Kolla in kartan och välj någon av slingorna om du vill gå lite längre.

Upptäckarsäcken kan du låna under april-september.

Öppettider Hovdala slott

Hovdala vandringskarta

3. Skåneleken - en ny naturlekplats med grillhus

I en skogsdunge bakom motionscentralen på Hässleholmsgården, bara ett stenkast från centrala delarna av Hässleholm, hittar du naturlekplatsen med hinderbana. Här kan barnet öva balans och koordination. Det finns ribbor att klänga i, nät att klättra över och stockar att gå balansgång på.

Kombinera gärna ditt besök här med en promenad, kort löptur eller övningar med Klickan och hans vänner i motionsslingorna på området först? Hur som helst - fikan är viktig när man är utomhus och i grillhuset med tak kan du förbereda något ätbart även om vädret inte är på sin bästa sida.

Hitta till Skåneleken

Läs mer om naturlekplatsen

Glada barn klättrar i ett näthinder på lekplatsen i skogen

Rörelseglädje hos barn från Silviaskolan i Hässleholm som gillar lek i skogen. Foto: Carina Jönsson Lindholm

4. Övernatta ute blir sommarens äventyr

Förbered för en natt med familjen utomhus och äventyret kan börja. Det är inget måste att vandra innan övernattningen. Bara en natt i ett tält eller vindskydd är upplevelserikt nog och kan vara en förövning inför större strapatser på annan ort?

I Hässleholms kommun finns många trevliga lägerplatser. Upptäck närområdet på ett nytt sätt, njut av tystnaden och naturens läten. För den rastlöse kanske en kortlek eller ett ritblock med pennor kan vara ett alternativ att ta med. Packa ryggsäcken tillsammans och var noga med att ta med något som alla gillar att smaska på. Se mörkret falla invid en värmande lägereld innan det är dags att krypa till kojs i en varm och skön sovsäck. Tänk på att gärna ta med några vedklabbar, kol eller stormkök i fall att vedförrådet tagit slut precis innan din ankomst.

För en mindre kostnad (300-500 kronor per natt) kan du boka Birk, Birka eller Ronja på Hovdala Vandringscentrum. Här är du garanterad din alldeles egna sovplats, utan att behöva dela med andra. Du har dessutom tillgång till en omgång ved som finns utlagt i vindskyddet när du kommer. Detta har blivit en omtyckt plats för många av våra gästande barnfamiljer. Testa gärna du också! Läs mer i länken nedan.

Övernatta utomhus i Hässleholms kommun

En familj sitter på bänkarna inne i ett vindskydd.

Så här ser det ut inuti Birk och Birka, som måste förbokas! Foto: Johan Funke

5. Leta efter skatten vid Skeingeborg och ta en tur med flotten

Öster om Vittsjö, på gränsen mellan Hässleholms och Osby kommun ligger Skeingesjön och Vieåns dalgång med fantastiskt varierande natur. Det är nästan ett måste att besöka om du inte varit här!

För barnen kan ett besök vid södra området rekommenderas. Du kör till parkeringen i Björkeberga och det är inte långt att gå till spången som leder dig ut till udden med fin grillplats och den medeltida borgruinen. Låt fantasin flöda över hur den mäktiga borgen en gång såg ut på 1100-talet och leta efter skatten som sägs finnas här någonstans än idag.

Vill du gå lite längre kan du ta dig över Helgeån med flotten som du vevar fram själv. Ett populärt inslag på utflykten för de flesta, stora som små!

Vieåleden

Flotten i ån som man vevar själv

Flotten i Helgeå. Foto: Sarah Berg

En mur från en medeltida borg står i skön sommarskrud

Medeltida borgruinen av Skeingeborg. Foto: Sarah Berg

6. Spana fågel vid Möllerödssjön

För den som gillar att spana efter fåglar rekommenderas ett besök till fågeltornet vid södra udden i Möllerödssjön, öster om Bjärnum. Du tar dig ut längs spänger i fuktig skogsterräng och slingrande stigar i blandskog till udden. Fågeltornet är väldigt brant så detta är en aktivitet för de lite äldre barnen och i vuxens sällskap! Men platsen är väldigt vilsam och mysig. Här kan man lätt sitta en längre stund i lugn och ro och filosofera över sjöns härliga fågelliv. Glöm inte kikaren och matsäcken!

Möllerödssjö strövområde Länk till annan webbplats.

7. Ser ni några troll vid Vedema hall?

I den mossbelupna skogen runt Vedema strövområde infinner sig känslan av en sagovärld med tomtar och vättar bakom varje sten och gran. Här finns det gott om sägner om troll och det sägs att bergatrollet har bott uppe på Vedema hall. Vid foten av backen finns det berättelser att läsa. För de allra minsta barnen kan det bli en utmanande vandring upp till toppen. Men med repets hjälp i kanten av backen kan det vara värt ett försök ända upp till utsiktsplatsen med rastbord, där en fika från matsäcken säkert smakar gott.

Vedema strövområde Länk till annan webbplats.

8. Gå i Skogsmulles fotspår

Strax öster om Vittsjö i norra delen av Hässleholms kommun, hittar du Ubbalt naturreservat. Här kan du med hjälp av Skogsmulles karta få lära dig mer om allemansrätten och vad som är viktigt att tänka på när man vistas ute i naturen och särskilt i skyddad natur som reservatet här. Längs slingan på Näset (cirka 2 kilometer) får du små uppdrag av Skogsmulle att utföra.

Karta och bingobricka

Det finns skyltar med QR-koder uppsatta för nedladdning av kartan ute i fält. Vill du besöka fler platser i Skåne där Skogsmulle lämnat spår, kan du kryssa i dina besök i en bingobricka.

Både karta över Ubbalt och bingobricka kan du hämta på Stadsbiblioteket i Hässleholm. Du kan också skriva ut både kartor och bingobricka på egen skrivare via länken nedan.

Kartorna för Ubbalt har producerats av Friluftsfrämjandet med stöd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Skåne i samverkan med Hässleholms kommun.

Friluftsfrämjandets material om Skogsmulle Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens information om Ubbalt naturreservat Länk till annan webbplats.

Skogsmulle visar sin karta för flera barn ute i skogen

Låt barnen följa i Skogsmulles fotspår med hjälp av kartan. Foto: Malin Andersson

9. Häng med på träning med Klicken och hans vänner

Längs åtta av kommunens motionsspår finns tips på rörelseträning för hela familjen. Klicken med vänner visar vid varje station hur du ska göra, och med hjälp av qr-koder får du tillgång till korta instruktionsfilmer. Varje övning kan göras med olika svårighetsgrad så att alla kan vara med. Få igång både pulsen och konditionen. Ett kul sätt att umgås på helt enkelt!

Klicken med vänner hittar du vid följande motionsspår:

  1. Hässleholm 2, 5 kilometer (Hässleholmsgården)
  2. Ljungdala/Stoby 1,5 kilometer
  3. Sösdala 1,8 kilometer (Vannaröd)
  4. Bjärnum 3 kilometer (Möllerödssjön)
  5. Vittsjö 2,5 kilometer (Vittsjö skola)
  6. Hästveda 3 kilometer (Lillasjön)
  7. Vinslöv 3 kilometer (Furutorpsskolan)
  8. Tyringe 1,8 kilometer (Bödkaredalen)

Motionsspår i Hässleholms kommun

Tecknade figurer som heter Klicken med vänner

Klicken med vänner ser till så promenaden blir extra kul.

10. Ut och cykla

För de lite äldre barnen kan en cykeltur längs Cykelleden Skåne vara en härlig aktivitet tillsammans. Träning och upplevelse i ett paket! Välj lämplig sträcka och etapp efter barnets förmåga och avsluta med en aktivitet, fika eller annat trevligt som erbjuds vid något av besöksmålen längs leden. Här finns mycket att upptäcka! Kolla in kartan vad som passar dig!

För den som är mer van cyklist och som orkar cykla längre sträckor finns utmaningen Ute och cyklar i sommar fram till den 3 oktober. Leta bokstäver på besöksmålen i kartan och du kan bli vinnare av fina priser!

Cykelleden Skåne Länk till annan webbplats.

Ute och cyklar 2024 Länk till annan webbplats.

Ett gäng står med cyklar redo i hembygdsparken i Hässleholm.

Gör cykeln redo för en tur längs Cykelleden Skåne. Börja som här i Hembygdsparken i Hässleholm. Foto: Apelöga.

Det är lätt att göra allemansrätt

Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att ta del av naturen men vi ska vara rädda om den. Tänk vad vi är lyckligt lottade som kan göra så mycket roligt i naturen. Vill du veta mer om hur du kan hjälpa till att göra rätt?

Så gör vi allemansrätt med hjälp av Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Tänk på!

Ta med en påse för att samla upp ditt skräp och överblivna matrester, så blir det enklare att ta med hem om du inte hittar en ledig soptunna! Vilda djur för lätt med sig smittor från mat som du kastar på marken. Och det vill vi ju inte bidra till, eller hur?

Information från Länsstyrelsen om afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.

Stormkök och kanelbullar på en stenhäll ute i skogen

En god bulle till fikat sätter guldkant till vandringsturen. Foto: Carina J Lindholm

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: